ARTIKEL UIT Kerkbode
nummer


46

datum uitg.


7-DEC-2007


Kerst - G. van der Kroef

Bij binnenkomst in de plaats waar ik werk, hingen de niet helpende bordjes: de kerstman mocht pas de gemeente binnen, als sinterklaas weg was.Die bordjes hebben niet geholpen, want toen in het laatste weekend van oktober de wintertijd inging, zag ik het gebeuren: het kerstfeest was in voorbereiding. Je kon geen winkel of tuincentrum meer binnen gaan of je stond meteen tussen de kerstbomen, kerstplanten, kerstballen, kerstslingers, kerstbeelden, kerstdeuntjes, kerstkaarsen, kerstservetten, kerstcd’s, kerstpotten en -pannen en wat er allemaal wel niet bij gesleept wordt. En nu de goedheiligman weer naar Spanje is vertrokken, breekt het kerstgeweld helemaal los.

Langzaam worden de dagen korter. Overal branden lichtjes. De huizen en de winkelstraten zijn vrolijk versierd en overal klinkt kerstmuziek. Vol verlangen naar een witte kerst kijkt men naar de weerberichten. Anderen kiezen het zekere voor het onzekere en reizen af naar besneeuwde oorden. “Om te skiŽn”, zeggen ze, om de hunkering naar gezelligheid en verlangen naar sneeuw te maskeren. De tot kerstwinkels omgetoverde middenstands- en de grootwinkelbedrijven, de poeliers en de cd-shops doen goede zaken. Onder een gigantische ster staan Jozef en Maria in een stal vol dieren. Vol van licht en glans ligt in een kribbe een baby van een half jaar oud, als krampachtige afbeelding van het kindje Jezus. De kerstman laat de herders en de koningen binnen en verdringen elkaar met belachelijke cadeaus bij de kribbe. De boze Herodes, hoog op de troon, verzint handenwringend zijn snode plannen. De lichtjes in de kerstboom gaan onder een luid ‘Vrede op aarde’ en ‘Merry Christmas’ aan. Mensen drommen samen bij de kerstconcerten en kerstspelen in kerken, concertzalen en theaters. De koningin en de paus houden toespraken: “Denk meer aan de ander en bedankt voor die bloemen”. Op het oorlogsveld stopt men even - onder een ongeloofwaardig en snel geschonden kerstbestand - met elkaar om zeep te helpen om de cadeautjes van thuis uit te pakken: Kerst 2007! Wat een gezelligheid! Wat een sfeer! Geweldig!

Lieve lezers en lezeressen, ik ga die sfeer verpesten, want het klopt niet. Zo kŠn het Kerstfeest niet zijn. Al die lichtjes en bomen komen van het Germaanse midwinterfeest, de zonnewende. De sneeuw kennen we alleen van sfeervolle plaatjes uit andere landen. De kerstman met zijn cadeautjes is een door emigranten naar Amerika meegenomen sinterklaas, die nu weer als kerstman terugkomt. Jozef en Maria met hun kindje, ja dat klopt, maar nergens in de Bijbel komt u die stal en de dieren tegen. Het kindje heette Yeshua (Jehova is zijn naam), waar de Romeinen Jezus van maakten. Herders hebben in IsraŽl hun dieren in december op stal staan en overnachten niet in de open lucht bij hun kudde. Die koningen zullen sterrenkundigen uit BabyloniŽ zijn geweest. Ze gingen bij Herodes op visite, maar volgens de Romeinse geschiedschrijvers overleed Herodes vier jaar voor het beging van onze jaartelling. En Quirinius was wel gouverneur, maar pas in het jaar 6 en de volkstelling in het jaar 7!

Zo blijft er niet veel over van dat feest wat we in december vieren. De Germanen vierden ook feest omstreeks dezelfde tijd, het midwinterfeest. De Christenen hebben, ter bestrijding van die heidense feesten, het omgezet tot een feest ter ere van de geboorte van Christus. En wat heeft de westerse wereld er van gemaakt? Weer een soort midwinterfeest, compleet met cadeautjes, bomen en lichtjes. Nagenoeg geen Nederlander weet meer de ware reden van het feest! Alles is zo betrekkelijk. Maar ťťn ding is van belang op dit feest en of u dat nu gelooft of niet, dat verandert niets aan het feit: Christus is als mens in deze wereld gekomen! Een onvoorstelbaar rijke gebeurtenis, vol van zwakheid, armoede en nederigheid. Mogelijk gemaakt door onze God die zijn geweldige kracht laat zien in zwakheid. DŠt feit is het waard om feest te vieren. Dat feit is het waard om lichtjes aan te steken. Die wende van het leven op aarde is het waard om licht te maken in de duisternis!
Ik wens u goede voorbereidingen en over een paar weken een fijn Kerstfeest.

Gert