ARTIKEL UIT Kerkbode
nummer


47

datum uitg.


21-nov-2008


Pozna—ski Ch”r Kathedralny in Noord-Groningen

Bedum - De ‘Poolse Nachtegalen’ komen op uitnodiging van het Christelijk Mannenkoor Leens naar Bedum, Leens, Emmen en Vries. Zaterdag 13 december om 20.00 uur in de Maranathakerk in Bedum verzorgt het jongenskoor samen met het mannenkoor uit Leens een gevarieerd concert.De concerten staan in het teken van Kerst. Het Leenster mannenkoor staat onder leiding van dirigent DaniŽl Rouwkema en wordt op de vleugel begeleid door hun vaste pianist Henry Kelder.

Het befaamde jongenskoor uit Poznan, Polen bestaat uit ruim 50 jongens (vanaf 8 jaar) en mannen en staat internationaal zeer goed aangeschreven. In 1884 is het koor opgericht door Jozef Surzynski, hij was dirigent tot 1914. Zijn composities worden nog steeds door het koor gezongen. Vanaf 1990 is Szymon Daszkiewicz de dirigent van het Kathedrale Koor, het jongenskoor wordt op het orgel begeleid door Krzysztof Lesniewisz. Het koor heeft opgetreden in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, BelgiŽ, Denemarken, ItaliŽ, Engeland en OekraÔne. In al deze landen oogstte het koor grote waardering voor het optreden. Er is inmiddels een groot aantal cd’s uitgebracht, bovendien is het Kathedraal Koor regelmatig te horen op de radio en te zien op tv. Het koor zingt kerkmuziek, maar er staan ook klassieke stukken op hun programma.

Sinds de contacten in Nederland komt het zeer bekende jongenskoor nu voor het eerst naar het noorden van ons land. De jongens worden tijdens hun bezoek aan Noord-Groningen ondergebracht bij gastgezinnen in o.a. Bedum, Leens en Winsum. Inmiddels heeft het mannenkoor van Leens een uitnodiging ontvangen om in het voorjaar van 2009 een concert te komen geven in de Kathedraal van Poznan.

Kaarten voor het concert in Bedum kunnen worden gekocht bij bakkerij Klaes Hoekstra in Bedum. U kunt de voorverkoopkaarten ook bestellen bij het mannenkoor via de website www.cml-leens.nl.